Ayurveda

Ayurveda staat voor “inzicht in het leven”.
Het is een eeuwen oude gezondheidsleer afkomstig uit de Indiase hindoe-traditie.

Zij gaat uit van de vijf natuurelementen, aarde, water, vuur, lucht en ether, die in ieder mens aanwezig zijn en tot uiting komen in drie mensentypen met hun eigen constitutie, dosha genoemd.

Deze drie dosha’s zijn: Vata, Pitta en Kapha.
Elk menstype heeft alle drie dosha’s in zich maar 1 of 2 (soms alle 3) ervan overheersen.
Het Vatatype heeft de elementen lucht en ether in zich.
Het Pittatype heeft het element vuur in zich.
Het Kapha type heeft de elementen aarde en water in zich.

Kenmerken van een Vatatype: Dienstbaar, creatief, idealistisch, houden van afwisseling en vernieuwing. Uit balans is een vatatype vaak onrustig, beweeglijk en gejaagd, praten veel, zijn warrig en onsamenhangend in gesprekken, impulsief, kunnen vaak minder goed onthouden. Ze hebben een onregelmatig eetpatroon, droge huid, hoofdhaar is dun en broos, zijn tenger gebouwd. Kunnen slecht tegen kou.
Het uit zich in de spijsvertering, motoriek, ademhaling en bloedsomloop. (Reumatische ziekten en zenuwpijnen)

Kenmerken van Pittatype: Geestdriftig van aard, goede intelligentie, experimenterend, ondernemend, houden van uitdagingen en hebben een goed verantwoordelijkheidsgevoel, zijn dapper en trots. Ze hebben een goed karakter en spirituele kijk, vriendelijk en moedig
Uit Balans kunnen ze vlug boos zijn of scherpe tong hebben. Ze houden van goed eten, zijn geneigd tot te veel eten. Zijn middelmatig gebouwd, hebben een zachte, vettige en warme huid, overmatig transpirerend, haren zijn zacht, vettig en geel, worden vroeg grijs, ze slapen meestal lang.
Het uit zich in spijsvertering, het gezichtsvermogen, energiehuishouding en intellect. (Maagklachten en huidklachten, slecht gezichtsvermogen)

Kenmerken van kaphatype: Straalt rust uit, is duidelijk aanwezig, goede intelligentie, vlijtig, niet snel geïrriteerd of uit evenwicht. Sobere mensen, nederig en traag. Wijs en gesteld op orde en regelmaat. Dienend en betrouwbaar. Heeft kracht en uithoudingsvermogen, ze houden van het leven. Uit balans zijn ze lui en traag, neiging tot overgewicht, kunnen minder genuanceerd zijn in hun uitspraken en niet betrouwbaar. Ze zijn stevig gebouwd, zwaarder dan gemiddeld, soepele glanzende huid, aangename stem, stevig haar, dat vettig, dik en golvend is.
Het uit zich in het functioneren van gewrichten, de huid en stabiliteit van lichaam en geest. (Constipatie en ziekten van de luchtwegen)

Ayurveda wil d.m.v. voeding, behandelingen, kruiden en leefstijl de overheersende dosha in balans brengen om zo ook een gezonde balans van de 3 dosha’s te bewerkstelligen en daarmee lichamelijk en geestelijke gezondheid.

De Ayurvedische massage houdt rekening met de dosha's van de client en de daaruit voortkomende disbalans en ongemakken.
Ayurvedische massage kan verzachtend, ontspannend, confronterend, reinigend en helend zijn. Het geeft dat wat je nodig hebt.
Massage is vanuit Ayurveda net zo belangrijk als elke dag eten, drinken en slapen.
Met de massage worden afvalstoffen verwijderd uit het lichaam, het ontspant spieren en zenuwen, bevordert de spijsvertering, neemt vermoeidheid weg, goed voor bloedsomloop en hormoonhuishouding, het versterkt de immuniteit en vertraagd ouderdom. Goed voor een algehele gezondheid en gevoel van vitaliteit, blijheid en geluk.

 

Terug